Miten sinne pääsee? Kuvia Kuvaus

Merenkurkun saariston pohjoisosassa maisema muuttuu jyrkemmäksi ja saarten välillä on laajoja vesialueita. Kalliomuodostumat ovat tavallisia, esimerkiksi juuri Västerön ja Jöusanin alueella. Västerössä on vakituista asutusta ja tieyhteys mantereelle. Saaren eteläosassa olevan vaellusreitin varrella pääsee näkemään kulttuuria ja monimuotoista luontoa. Jöusan sijaitsee puolestaan ulkosaaristossa Västeröstä koilliseen.

Pohjakartta © Maanmittauslaitos lupanro 172/MYY/02

Jöusan - Västerö

Jöusan

Jöusan on suhteellisen korkea saari ja saaren länsi- ja pohjoisosa on kallioinen. Saaren pohjoisosassa on kalliomaalla kasvavaa mäntymetsää. Suurin osa saaren eteläosasta on aiemmin hakattu ja sitä hallitsee nykyisin nuori sekametsä. Siellä on myös muutamia lampia ja suoalueita. Rannat ovat vaihtelevan kallioisia, lohkareisia ja kivisiä. Lahtia reunustaa pienet hiekkarantakatkelmat. Jöusanin saarelta löytyy paljon muinaisjäännöksiä, kuten jatulintarhoja (labyrinttejä) ja ryssänuuneja.

Jöusan on jo pitkään ollut veneilijöiden suosima retkeilykohde. Viime aikoina saarelle on myös pienessä määrin viety opastettuja ryhmiä. Jöusanin saarella ei ole palveluja länsilahden grillipaikkaa lukuunottamatta. Yhtä kesämökkiä lukuun ottamatta saaren omistaa valtio ja sitä hoitaa Metsähallitus.

Västerö

Västerö tarjoaa niin laakeita moreenimaisemia kuin dramaattisia kalliomuodostumiakin. Västerön länsirannalla jyrkät rantakalliot nousevat yli 20 metriä merestä. Vedet tällä alueella ovat hyvin syviä. Tätä paikkaa kutsutaan nimellä Ryssberget venäläisten laivojen mukaan, jotka syysmyrskyissä vuonna 1714 murskautuivat kallioita vasten. Vapaussodan aikana vuonna 1917 tänne tuotiin aseita ja ammuksia. Laiva, joka kuljetti aselastia oli nimeltään Equity. Tapahtuman muistoksi on pystytetty muistomerkki Storsandvikeniin.

Vaellusreitti on hyvä tapa tutustua alueeseen. Reitti sijaitsee Västerön eteläosassa ja kulkee vanhoissa luonnonmetsissä ja kallioilla sekä seuraa merenlahtien, fladojen ja meren rantoja. Rannasta avautuu upea näköala avomerelle. Reitti kulkee myös Equityn muistomerkin kautta. Reitillä on runsaasti eri polkuvaihtoehtoja, joista voi valita pidemmän vaellusreitin tai lyhyemmän kävelykierroksen.

Kuva: Lise-Lotte Molander
Kuva: Eero Murtomäki
Kuva: Eero Murtomäki
Ryssbergetin kalliot, Västerö
Västerön kalliot ilta-auringon loisteessa
Pienet järvet ja lammet ovat tavallisia Jöusanilla ja Västeröllä. Tämä kuva on Västeröltä
     
Kuva: Eero Murtomäki
Kuva: Eero Murtomäki
Kuva: Eero Murtomäki
Kallioista mäntymetsää ja kukkiva suopursu Jöusanilla.
Vanhat ontot puunrungot tarjoavat ravinto- ja pesäpaikkoja monelle eläimelle
Kompassiruusu Jöusanilla
     
Kuva: Eero Murtomäki
Lännessä avautuu meri

Miten sinne pääsee?

Västerön vaellusreitille pääsee kätevästi tietä pitkin. Vaihtoehtoisesti voidaan ajaa joko Maksamaan kirkonkylän läpi tai poiketa Kaitsorissa valtatieltä 8 ja ajaa Hellnäsin läpi. Matka Kaitsorista Västeröhön on noin 26 km. Päästääkseen vaellusreitille on Västerö-Österö-tieltä käännyttävä Equity-opasteen kohdalla. Parkkipaikkoja löytyy Söderskatantieltä ja Equityntieltä.

Jöusanin saarelle pääsee vain veneellä. Jöusanin lounaispuolella sijaitseva Västerviken on hyvä maihinnousupaikka.


Tekstit: Anders Enetjärn, Lise-Lotte Molander.
Käännös: Heidi Nyblom.
Layout & kuvitus: Päivi Anttila.
Www-tuotanto: Fredrik Smeds, Freddi Com Oy Ab.
Ylläpito ja päivitykset: [email protected].