Miten sinne pääsee? Kuvia Kuvaus

Parhaiten Skeppsvikin saaristoon, sen niemiin, luotoihin ja kareihin, pääsee tutustumaan talvisen jääpeitteen aikana. Silloin siellä on helppo liikkua paikasta toiseen luistimilla, suksilla tai potkukelkalla. Muuten Skeppsvikin matalissa vesissä on vaikea veneillä. Kesällä saaristo kuitenkin kukoistaa ja siellä on runsaasti veneilijöitä, kesävieraita sekä lintuja. Ostnäshalvön muodostaa Skeppsvikin saariston täydellisen vastakohdan. Ostnäshalvönin metsissä voit vaeltaa rauhassa ja nauttia kaakkurin (Gavia stellata) kaakatuksesta pienlammilla.

 

Skeppsvikin saaristo ja Ostnäshalvön

Ruotsin tyypillisin drumliinisaaristo löytyy Skeppsvikistä. Drumliinit ovat pitkiä, matalia moreeniselänteitä, jotka ovat muodostuneet viimeisen jääkauden aikana. Skeppsvikin pienen kylän edustalla drumliinit sijaitsevat jään liikesuuntaa seuraavina kuvioina matalan meren ympäröiminä. Joissakin kohdissa on myös pieniä päätemoreeneja (de Geer -moreeneja), jotka sijaitsevat poikittain drumliinien päällä. Päätemoreenit ovat hyvin tavallisia Björkön saaristossa. Skeppsvikin mielenkiintoinen geologia näkyy parhaiten lennettäessä alueen yli. Skeppsvikin saariston matalia ja kivikkoisia vesiä on parasta tutkia kajakilla tai retkiluistimilla. Meri jäätyy aina aikaisin täällä. Mikäli et ehdi mukaan lyhyeen luistelusesonkiin, on hiihtäminenkin hyvä tapa tutustua Skeppsvikin saaristoon. Retken voit aloittaa Skeppsvikin kartanolta tai muutama kilometri etelämpänä sijaitsevalta tieltä. Tien päässä on polku, joka johtaa muutama sata metriä etelään Skeppsvikin niemimaan kärkeen. Sieltä on hyvä näköala saariston eteläosiin.

Bjuren on yksinäinen saari kaukana Skeppsvikin saaristossa. Saarella kasvaa erittäin vanhaa havumetsää, joka on pysynyt lähes koskemattomana. Kauniit somerikot ja kalliomaat vallitsevat saaren itäpuolella. Muutama kilometri Bjurenistä etelään sijaitsee Tavastudden, joka on merelle ja tuulelle paljas niemi. Jos haluat päästä sinne silloin, kun meri ei ole jäätynyt, on sinun käveltävä 5 km lohkareisia rantoja pitkin ilman minkäänlaista opastusta. Mutta tämä hankala kävelymatka on todellakin vaivan arvoinen. Taivas, nummimaat ja meri kohtaavat toisensa Tavastuddenin niemellä. Lisäksi saat olla siellä rauhassa. Talvella niemelle pääsee helpoiten jäätä pitkin.

Skeppsvikin saaristosta koilliseen sijaitsee Ostnäshalvön. Se on metsäinen niemimaa, josta tuli luonnonsuojelualue 1990-luvun lopussa. Siellä on paljon pieniä soita ja lampia, joiden läheisyydessä arka kaakkuri mielellään pesii. Västerbottenin kaakkurikanta on suurimmillaan rannikon eteläosassa, missä kaakkuri usein pesii pienissä, kalattomissa lammissa muutaman kilometrin etäisyydeltä mereltä. Pesä sijaitsee usein pienellä saarella lammen keskellä ja aikuiset linnut ruokkivat poikasensa kalalla, jonka ne hakevat merestä.

Muita lintulajeja, joita saat nähdä Skeppsvikin saaristossa ovat kalasääski (Pandion haliaetus), merikotka (Haliaetus albicilla), pikkulokki (Larus minutus), punajalkaviklo (Tringa totanus), karikukko (Arenaria interpres) sekä meriharakka (Haematopus ostralegus).

Skeppsvikin saaristosta löytyy monta mielenkiintoista kasvilajia:

Taikinamarja (Ribes alpinum) Ostögrundet Yksi Ruotsin pohjoisimmista esiintymistä
Pikkutakiainen (Arctium minus) Hästskäret Norrlannin ainut jäljellä oleva kasvupaikka
Hårginst, hernekasveihin kuuluva kasvi (Genista pilosa) Vitögern Ainoa tunnettu kasvupaikka Norrlannissa
Nuokkukarhiainen (Carduus nutans) Skeppsvikin satamalaiturialue
Isomesikkä (Melilotus altissimus) Skeppsvikin satamalaiturialue
Metsäapila (Trifolium medium) Skeppsvikin kanava
Suolasänkiö (Odontites litoralis) Skallvikögernistä itään sijaitsevalla niemellä Läänin suurin suolasänkiökanta
Nelilehtivesikuusi (Hippuris tetraphylla) Sladan-lahti Nykyään luultavasti hävinnyt alueelta
Kourulumijäkälä (Cetraria cucullata) Bjuren Bjuren Kasvaa yleensä tuntureilla sekä Öölannin kalkkikivitasangoilla

Skeppsvikin saariston itäosat, Bjurenin saari ja osa Otsnäshalvönin niemimaasta muodostavat luonnonsuojelualueen.

Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kivikkoinen maankohoamisranta
Ostnäsin luonnonsuojelualueella kasvaa jonkun verran mäntymetsää
Pienet suolammet toimivat kaakkurin (Gavia stellata) piilopaikkoina
     
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Svante Öhman
Kuva: Henrik Sporrong
Lampien ja meren välinen kostea juote
Skeppsvikin saariston drumliinit
Tavastuddenin niemellä taivas, nummet ja meri kohtaavat toisensa
     
Kuva: Anders Enetjärn
Kuva: Ann Salomonsson
Nedre Sävarån -joki on suosittu melontapaikka ja parhaimmillaan kevään yliveden aikana
Pieni kari

Miten sinne pääsee?

Käänny E4-tieltä Sävarissa Skeppsvikiin päin ja seuraa pientä maantietä kylään asti. Auton voit pysäköidä kartanon luokse tai tien päähän uloimmalla niemellä, josta polku jatkaa eteenpäin.

Venesatamat

Skeppsvikin kartanon vieressä on vieraslaituri, jossa on kaksi paikkaa. Väylän minimisyvyys on 1,5 metriä.

Palvelut

Lähin kauppa sijaitsee Sävarissa 12 km Skeppsvikistä pohjoiseen.

Vinkkejä

  • Nedre Sävarån on laaja kosteikkoalue Sävarin ja Skeppsvikin välillä. Sävarån-joki, joka virtaa rauhallisesti alueen halki, on suosittu melontapaikka. Kanootteja voi vuokrata Preemiltä Sävarissa, puh. (090) 503 91.

Linkkejä


Tekstit: Anders Enetjärn, Lise-Lotte Molander.
Käännös: Heidi Nyblom.
Layout & kuvitus: Päivi Anttila.
Www-tuotanto: Fredrik Smeds, Freddi Com Oy Ab.
Ylläpito ja päivitykset: [email protected].