Miten sinne pääsee? Kuvia Kuvaus

Bonden on yksi Merenkurkun erikoislaatuisimmista saarista. Vaikka saari ei ole kuin 300 metriä pitkä ja 100 metriä leveä, pesii siellä tuhansittain lintuja. Bonden on nimittäin lintukallio, joka kesäisin kuhisee pesiviä ruokkeja. Karlsöarnan saarten tunnettuja lintukallioita lukuunottamatta ei missään muualla Itämeren alueella tavata yhtä paljon ruokkeja kuin Bondenin saarella.

 

Bonden

Lähestyessäsi Bondenin saarta kauempaa et näe paljon muuta kuin etäisen, yksinäisen kallion kaukana meressä. Kallion huippua koristaa majakka, mutta muuten se on täysin paljas. Kun saavut lähemmäksi saarta, näkyviin tulee myös ruokkien ainainen parvi saaren ympärillä. Mutta vasta muutaman sadan metrin päästä saaresta huomaat, miten suuri määrä lintuja saarta oikeastaan kiertää. On uskomaton elämys nähdä läheltä, miten kömpelöiltä pakoon lähtevät ruokit (Alca torda) näyttävät. Ensin vaikuttaa siltä, että ne törmäävät veneeseen, mutta seuraavassa hetkessä ne suhahtavatkin veneen ohitse muutaman metrin etäisyydeltä ja jatkavat saaren kiertämistä.

Bonden ei eroa muista saarista pelkästään lintujen runsauden takia. Se sijaitsee kaukana merellä ja etäällä muista saarista. Bondenin kallioperä poikkeaa muusta Merenkurkussa. Se on nimittäin rapakivigraniitista johtuen täysin punainen. Pääosa saaresta on paljasta luotoa, joka muodostuu tasaisista kallioista, halkeamista ja jyrkänteistä. Ainoastaan saaren matalassa keskiosassa on suuri lohkarealue. Saari tarjoaa paljon pesimäpaikkoja ruokeille. Vanhemmat ruokkivat poikasensa kalalla. Poikaset siirtyvät omin jaloin veden ääreen ja poistuvat saarelta uiden. Ne oppivat lentämään vasta kaukana merellä.

Saaren kasvillisuus on hyvin vähäistä. Kallionkoloissa kasvaa pieniä tuppaita variksenmarjaa (Empetrum nigra), keltamaksaruohoa (Sedum acre), ahosuolaheinää (Rumex acetosella) ja punarölliä (Agrostis capillaris). Meriputkea (Angelica archangelica ssp. litoralis), punaherukkaa (Ribes spicatum) ja ruokohelpeä (Phalaris arundinacea) kasvaa myös harvakseltaan. Jokunen yksinäinen pihlaja kasvaa kallioiden reunoilla.

Sinä, joka tulet Bondenin läheisyyteen olet luultavasti eniten kiinnostunut linnuista. Ruokit (Alca torda) ja etelänkiislat (Uria aalge) hallitsevat koko saarta. Sarella pesii noin 2900 ruokkiparia. Etelänkiislojen määrä on pienempi, noin 700 paria. Bonden on Itämeren pohjoisin etelänkiislan esiintymispaikka. Lisäksi saarella pesii muutama sata riskiläparia (Cepphus grylle). Vuodesta 1994 lähtien myös merimetso (Phalacrocorax carbo) on pesinyt saarella.

Rannikon asukkaat ovat aiemmin keränneet Bondenilta munia ja saarella onkin historiallisesti katsottuna ollut suuri merkitys rannikon asukkaiden henkiinjäämiselle. Linné kuvaili saaren ruokkikantaa jo 1700-luvulla Lapin matkansa yhteydessä. Ruokkien määrä on vaihdellut hyvin voimakkaasti viime vuosisadanvaihteen 5000 parista 1940-luvun alun 15 pariskuntaan. Munia kerättiin vielä 1930-luvulla ja se olikin tärkein syy, miksi Bonden haluttiin suojella. Vuonna 1937 saari suojeltiin luonnonmuistomerkkinä ja se oli Västerbottenin alueella ensimmäinen suojeltu alue. Vuonna 1977 saaresta muodostettiin luonnonsuojelualue. Tämä tarkoittaa, että maihinnousu on kielletty 15.4.-15.9. Veneliikenne on myös kielletty 200 metrin etäisyydeltä rannasta. Varovaisuutta tulee myös noudattaa liikuttaessa veneellä Tuvanin ja Sydvästbrottenin hyljeluotojen läheisyydessä.

Ainoat ihmiset, jotka nousevat maihin Bondenin saarella ovat ryhmä lintutieteilijöitä, jotka joka vuosi heinäkuun lopussa pistäytyvät nopeasti saarella rengastamassa ruokkien ja etelänkiislojen poikasia. Lintutieteilijöiden on silloin oltava erityisen tarkkana punkkien suhteen. Linnuilla tapaa olla punkkeja ja Bondenin saarella sanotaan olevan eniten punkkeja koko Västerbottenissa.

Kuva: Ann Salomonsson
Kuva: Anders Enetjärn
Kuva: Anders Enetjärn
Bonden on yksinäinen kallio kaukana merellä
Ruokkeja
Aikuinen etelänkiisla on pyydystetty kallionhalkeamaan rengastamista varten
     
Kuva: Anders Enetjärn
Kuva: Anders Enetjärn
Kuva: Anders Enetjärn
Ruokkeja lohkareiden seassa
Etelänkiisla
Bondenin saaren majakka

Miten sinne pääsee?

Bondenin saarelle pääset vain merikelpoisella veneellä. Lintujen pesintäaikana Bondenin saarelle on maihinnousukielto.

  • KFUM Norrbyskär tarjoaa ryhmille (enintään 11 henkilöä) venekuljetusta Snöanin saarelle ja muille saarille. Tee varaus NMKY:lle puh. (0930) 241 44 (15.5 - 30.9), (090) 185 710 (1.10 - 14.5) tai Internetissä http://www.norrbyskar.se/, [email protected]
  • Hotell Norrbyskär tarjoaa venekuljetusta ja järjestävät hyljesafareja Bondenin saarelle ja saaren ympärillä sijaitseville hyljekallioille kesäisin, puh. (0930) 241 41, tai Internetissä http://www.norrbyskar.com/

Venesatama

Maihinnousukielto voimassa 15 huhtikkuta ja 15 syyskuuta välisenä aikana. Lisäksi veneliikenne on kielletty 200 m saaren rannasta.

Palvelut

Lähimmät palvelut löytyvät Norrbyskäristä.

Vinkkejä

Tuvanin ja Sydvästbrottenin pienten kallioluotojen sekä Bondenin saaren ympärillä on yleensä hyvät mahdollisuudet nähdä hylkeitä.

Linkkejä

Uumajan kunta www.umea.se


Toimitus