Miten sinne pääsee? Kuvia Kuvaus

Stora Fjäderägg on yksi Merenkurkun todellisista helmistä. Matkustaessasi Holmön lautalla voit kiikarilla nähdä Stora Fjäderäggin valkoisen majakan Holmön saaren pohjoispuolella. Pyöreä saari nousee hieman kaareutuvana kohoumana taivaanrannan usvassa. Majakka koristaa saaren keskikohtaa. Jokaisella, joka tietää, mitä vierailu Stora Fjäderäggin saarella merkitsee, alkaa syttyä tuttu kaipaus.

 

Stora Fjäderägg

Luonto, kulttuuri ja ihmiset kohtaavat toisensa Stora Fjäderäggin saarella. Retkien luonnollisena lähtökohtana on majakanvartijoiden asunnot majakan ympärillä. Kapea sementtikäytävä johdattaa sinut satamasta lohkareikkojen ja variksenmarjanummien läpi ylös majakalle asti. Suora sementtikäytävä on kilometrin pituinen. Se on osa Stora Fjäderäggin identiteettiä. Sementtikäytävällä tapaat ihmisiä, jotka ovat palaamassa sivistyksen pariin tai ornitologi yllättää sinut pyöräillessään kokemaan lintuverkkoja vielä viimeisen kerran ennen aamun rengastusvuoron loppua.

Ägget eli "muna", kuten lintutieteilijät tapaavat kutsua saarta, sijaitsee harvinaisen hyvän muuttolintureitin varrella, jossa sekä kaakkois- että lounaismuuttajat kohtaavat. Tiheäsilmäisiin lintuverkkoihin tarttuvat niin sinirinnat (Luscinia svecica) matkalla Persianlahdelle kuin pajulinnut (Phylloscopus trochilus) matkalla Afrikkaan. Verkot ovat sopivilla tuulilla aivan täysiä, väärillä tyhjiä. Lintutieteilijälle Ägget tarjoaa myös erinomaisen mahdollisuuden tutustua kauas muuttaviin merilintuihin, esimerkiksi kuikkalintuihin tai sepelhanhiin (Branta bernicla), jotka suuntaavat kauas koilliseen Vienanmerelle. Äggetillä saattaa myös tavata itäisiä, hieman harhaan lentäneitä lajeja. Jos nimesi on taigauunilintu (Phylloscopus inornatus) tai hippiäisuunilintu (Phylloscopus proregulus), niin saat levätä saarella vähän aikaa, ennen kuin jatkat matkaasi eteenpäin.

Linnut eivät löydä saarelta kovin paljon suojaa, ja sehän meitä ihmisiä saarelle houkutteleekin. Suurin osa Stora Fjäderäggin saaresta on avointa nummea, jolla kasvaa jokunen katajapensas ja hajanaisia, tiheitä kuusimetsikköjä. Saari on kuitenkin hitaasti kasvamassa umpeen perinteisten maankäyttömuotojen lakattua. Viime vuosina lintutieteilijät ja Holmön asukkaat ovat varovaisesti poistaneet osan männyistä ja kuusista, jotka uhkaavat valloittaa nummen.

Stora Fjäderägg on ollut aina tärkeä navigonnille Merenkurkun vaikeasti purjehdittavilla vesillä, ja siksi saarelle rakennettiin vuonna 1850 majakka ja majakanvartija-asuntoja. Siten pyrittiin auttamaan pohjoisesta tulevaa liikennettä. Useampi perhe muutti silloin saaren majakanvartija-asuntoihin. Asuntojen länsipuolella on jäännöksiä pienestä viljelysmaasta. Se on todiste siitä, että saaren silloiset asukkaat pystyivät harjoittamaan pientä viljelystoimintaa karujen nummien notkoissa. Tämä pieni niitty on tänä päivänä yksi niistä paikoista, jotka houkuttelevat levähtäviä pikkulintuja.

Stora Fjäderägg on pitkään ollut itsestään selvä tukikohta Holmöarnan saariston pohjoisosan kalastukselle ja hylkeenpyynnille. Siitä kertovat hienot verkkojen kuivauspaikat saaren eteläosissa.

Nykyään Stora Fjäderägg on autio myöhäissyksyn, talven ja alkukevään aikana. Kevään ja kesän vaihteessa sekä alkusyksyllä lintuasema on miehitetty. Muuten suurin osa ihmisistä hakeutuu saarelle kesän aikana. Kesällä 2001 avattiin yhteen majakan vieressä sijaitsevaan taloon matkustajakoti. Holmönin saaren venemuseo ylläpitää sitä ja vieraat kuljetetaan Stora Fjäderäggille Byvikenistä tavallisesti nk. Slupenilla.

Jos olet aikonut vierailla Stora Fjäderäggin saarella, sinun on hyvä tietää, että kaikki ruoka on kuljetettava saarelle ja mielellään myös varaeväitä sen varalle, että saarelta ei pääse pois kovan tuulen takia. Älä unohda lämpimiä vaatteita. Varsinkin keväällä ja alkukesästä saarella voi olla paljon kylmempää kuin mantereella.

Kuva: Anders Enetjärn
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Anders Enetjärn
Majakanvartijan asunto
Vihervarpunen (Garduelis spinus) sekä rengastaja
Sataman ja majakan välinen sementtikäytävä
     
Kuva: Anders Enetjärn
Kuva: Anders Enetjärn
Kuva: Ann Salomonsson
Iltavaloa lännessä sekä nummien kuusikot
Sinirinta (Luscinia svecica) on kaakkoismuuttaja, joka usein pyydystetään Stora Fjäderäggin saarella
Verkkojen kuivauspaikka saaren eteläpuolella
     
 
 
 
Kuva: Ann Salomonsson
 
 
Majakka
 

Miten sinne pääsee?

Stora Fjäderäggin saarelle päästäkseen on matkustettava lautalla mantereella sijaitsevasta Norrfjärdenistä Holmönin saarella sijaitsevaan Byvikeniin (aikataulun löydät sivulta http://www.umea.se/net/Bolagen/Ultra/Huvudmeny/Holm%f6n tai www.holmon.com). Jos sinulla ei ole autoa, voit matkustaa linja-autolla Uumajasta Norrfjärdeniin (http://www.lanstrafikeniac.se/). Päästäksesi Byvikenistä Stora Fjäderäggin saarelle tarvitset venekyydin, johon on olemassa useampikin vaihtoehto:

  • Leif Eriksson, Holmön, ajaa Holmönin alueella sekä Stora Fjäderäggin saarelle kajuutallisella veneellä, johon mahtuu 12 henkeä, puh. 070 269 0125, s-posti [email protected]. Leif ei liikennöi säännöllisesti, vaan ajaa silloin kun on aikaa.
  • "Slupen" liikennöi Stora Fjäderäggin saarelle Byvikenistä Holmönin saarella. Slupenin voi varata Föreningen Båtmuseets Vänner -yhdistykseltä. Lisätietoja sivulta http://hem.fyristorg.com/batmuseum/
  • Olle Nygren kuljettaa pienryhmiä Holmönin alueella ja Stora Fjäderäggin saarelle, puh. (090) 550 08 ja 070 663 6706, s-posti [email protected]. Lisätietoja sivulta http://www.holmon.com/Damina/index.htm

Venesatamat

Saaren länsipuolella on pieni satama, jonne pienveneet voivat kiinnittyä.

Palvelut

- Saarella ei ole palveluja. Lähimmät palvelut sijaitsevat Holmön saarella.
- Stora Fjäderäggin matkustajakoti on auki kesäisin. Varaukset tehdään Holmön saaren venemuseosta. Ajantasalla olevat puhelinnumerot ovat kesäisin esillä Holmön saaren venemuseon kotisivulla, http://hem.fyristorg.com/batmuseum/.

Linkkejä

Uumajan kunta, www.umea.se
Stora Fjäderäggin lintuasema http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1435&typ=1
Holmönin saaren kotisivu, www.holmon.com

Vinkkejä

Varaa pari päivää ajanviettoon lintuasemalla. Lisätietoja saat Internetistä osoitteesta http://www.sofnet.org/index.asp?lev=1435&typ=1. Uudet, kiinnostuneet rengastajat ovat aina tervetulleita oppimaan rengastuksen taitoja.


Toimitus