Miten sinne pääsee? Kuvia Kuvaus

Ångermanlandin maakunnassa sijaitsevan Kronörenin alueella laakea ja kivikkoinen Merenkurkku kohtaa etelänaapurinsa - kallioisen ja kumpuilevan Höga Kustenin. Kronören-Drivören luonnonsuojelualue on saaristo, jossa saarien luonto vaihtelee suuresti ulkosaariston paljaista luodoista sisäsaariston metsäisiin saariin.

 

Kronörenin luonnonsuojelualue

Långrouddenin niemi aivan Kronörenin niemimaan kärjessä on se paikka, jossa varmasti käyt ensimmäisenä vieraillessasi Kronören-Drivörenin luonnonsuojelualueella. Täältä voit nähdä Merenkurkun laakean rannikon ja Järnäsin niemimaan koillisessa. Täysin vastakkaisessa suunnassa, lounaassa, voit havaita kuinka maisema ja rannikko nousevat merestä Höga Kustenin pohjoisosassa. Lintutieteilijätkin löytävät tiensä Långrouddenin niemelle keväällä, syksyllä ja talvella, koska niemi sijaitsee avoimella paikalla ja tarjoaa usein hyvät mahdollisuudet nähdä ohilentäviä tai paikallisia vesilintuja. Kun meri on jäätynyt Uumajan rannikon ulkopuolella ja kaikki lokit, joutsenet ja sorsat ovat hävinneet hiljaisesta talvimaisemasta, Långroudden tarjoaa hyvän vaihtoehdon ornitologisia elämyksiä meren ääreltä hakeville. Meri jäätyy täällä harvoin.

Långroudden on erikoinen myös paljaan rannikkonsa ja drumliinimaisemansa vuoksi. Jäiden räjäytys ja luonnonvoimat kuten tuuli, aallot, jäiden runtelu ja mannerjää ovat luoneet sekä somerikkoja että paljaiksi huuhtoutuneita kallioita. Kallioilta löytyy jäätikön uurteita ja veden täyttämiä syvänteitä. Somerikoilta löytyy rakennuksien pohjia, jotka ovat jäännöksiä vanhoista, yksinkertaisista ja tilapäisistä asuinsijoista, jotka aikaisempien sukupolvien kalastajat käyttivät. Somerikoilla on myös kompassiruusuja.

Kronören on ainutlaatuinen paikka myös tavalla, josta vai harvat tietävät. Täältä löytyy nimittäin kaikki Ruotsin viisi villiä sorkkaeläinlajia. Hirvi ja metsäkauris ovat tietenkin metsien luonnollisia asukkaita ja poro hakeutuu alueelle talvilaitumella. Niiden lisäksi täällä elävät villiintyneet saksanhirvi ja kuusipeura, jotka ovat karanneet Nordmalingin alueella sijaitsevista aitauksista. Kulkija saattaa yllättäen kohdata Kronörenin kalliomailla urosporon tai suuren kuusipeuran.

Kronören on ainutlaatuinen myös toisessa mielessä. Täältä löytyy nelilehtivesikuusen (Hippuris tetraphylla) ainoa nykyisin tunnettu ruotsalainen kasvupaikka. Nelilehtivesikuusi on rantakasvi, joka aikaisemmin kasvoi myös Sladanin luonnonsuojelualueella Västerbottenissa. Nelilehtivesikuusi kasvaa pystysuorana häntänä matalassa vedessä rannan läheisyydessä. Täällä se kasvaa Stor-Sandskäretin ja mannermaan välisessä lahdessa.

Kronören on myös klassinen merikotka-alue. Yksi ensimmäisistä merikotkapariskunnista, jotka vakiintuivat Västerbotten-Ångermanlandiin 1970-luvulla lajin oltua poissa muutaman vuosikymmenen ajan, rakensi pesänsä Kronörenin laajoihin, vanhoihin luonnonmetsiin. Vielä nykyisinkin luonnonsuojelualueella ja sen ulkopuolella on jäljellä aika paljon vanhoja luonnonmetsiä.

Kronörenin vaihtelevassa metsämaisemassa ei ole helppoa suunnistaa. Siksi Lääninhallituksella on suunnitteilla perustaa yksinkertainen vaellusreitti, joka kulkisi Kronörenin länsiosien halki.

Lillbådan ja Storbådan sijaitsevat Nordmalingsfjärdenin uloimmassa osassa. Ne ovat kaksi erikoista saarta, jotka ovat enemmän tai vähemmän paljaita. Lillbådan, jolla on runsas linnusto, on linnustonsuojelualue. Täällä maihinnousukielto on voimassa 15.4.-15.8.

Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Urosporo eli hirvas Kronörenin somerikolla
Hirvi
Saksanhirvi elää villiintyneenä Kronörenin saarella
     
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Tämä rakennuksen pohja löytyy matkalla Långrouddeniin
Långrouddenin mukulakiviranta
Långrouddenin kalliot ja kalliolammikot
     
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Pekka Bader
Kuva: Pekka Bader
Jäätikön uurteita Långrouddenilla
Storbådanin majakka sekä kalliolammikko
Nelilehtivesikuusi on yksi Merenkurkun harvinaisimmista kasveista

Miten sinne pääsee?

E4-tiellä noin 6 km Nordmalingista etelään käännyt etelään Långroniin päin. Tie päättyy juuri ennen Långrouddenin niemeä. Kävele itärantaa tai kesämökkitietä pitkin niemenkärkeen.

Venesatamat

Kronörenilla ei ole lainkaan pienvenesatamaa. Pienille veneille löytyy sen sijaan luonnonsatamia. Erittäin hieno ja suojaisa vierassatama, entinen luotsisatama, löytyy Järnäsin kerhon luota. Satama sijaitsee Nordmalingsfjärdenin toisella puolella, noin 10 km Kronörenista. Satamassa on 10 vieraspaikkaa ja 3-4 metrin satamasyvyys.
Obbolsvikenissä Rundvikin vieressä Nordmalingsfjärdenissä sijaitsee Rundvikin venekerhon kerhosatama, joka on hyvin suojassa kaikilta tuulilta.

Palvelut

Lähimmät palvelut löydät Lögdeån ja Rundvikin paikkakunnilta.

Linkkejä

Nordmalingin kunta www.nordmaling.se
Nordmalingin kunnan kalastussivut http://www.nordmaling.se/default.asp?id=1412&PTID=&refid=1239

Vinkkejä

Olofsfors bruk, sijaitsee noin 2 km Nordmalingista Leduån-jokea ylävirtaan. Ruukkialue on yksi Nordmalingin hienoimmista paikoista ja yksi maan parhaiten säilyneistä rautaruukeista. Ruukkialue on kiinnostava kulttuuriympäristö. Täältä löytyy ruukkimuseo, naismuseo, käytössä oleva paja, ravintola, polkupyörien vuokraamo ym.


Toimitus