Miten sinne pääsee? Kuvia Kuvaus

Moikipää (Molpehällorna) sijaitsee Molpen eli Moikipään kylän edustalla Korsnäsin kunnassa. Moikipään läheisyydessä on muitakin kareja, luotoja ja saaria, esimerkiksi Molpegrunden. Molpegrunden on kivinen saari, jonka kasvillisuus on katajakangasta ja pienien metsikköjen mosaiikkia. Moikipään eteläpuolella mantereen lähellä sijaitsee Halsön, suuri metsäsaari. Halsöllä on monta arvokasta fladaa ja kluuvijärveä. Moikipään vanha merivartioasema on saanut uuden tehtävän luontoasemana.

Pohjakartta © Maanmittauslaitos lupanro 172/MYY/02

Moikipää - Korsnäsin saaristo

Yli kaksi kilometriä pitkä Moikipää (Molpehällorna) on, kuten nimikin vihjaa, aikaisemmin koostunut neljästä erillisestä luodosta, jotka maankohoaminen on yhdistänyt yhdeksi saareksi. Moikipää tarjoaa monimuotoista luontoa. Luodon pohjoisosa koostuu vaikeakulkuisesta ja kivikkoisesta katajakankaasta. Katajapensaikkoja tapaa myös muualla luodolla. Keski- ja eteläosissa on metsikköjä, ruovikkoisia soita, nummia ja kapeita lahtia. Suuri kluuvijärvi erottaa saaren pohjois- ja keskiosan toisistaan. Saarta reunustavat kivikkorannat, jotka katkevat siellä täällä antaen tilaa rantaniityille ja kallioille.

Saaren eteläosassa, Söderhällorna, sijaitsee entinen merivartioasema, jonka Metsähallitus ja Korsnäsin kunta ovat kunnostaneet. Siellä on makuupaikkoja 20-30 hengelle, keittiö ja sauna. Metsähallitus vuokraa asemaa opastetuille ryhmille (yhteystiedot alla).

Kesästä 2001 lähtien Moikipään saarella on ollut myös oma luontopolku. Polku alkaa ja loppuu aseman luona ja kulkee saaren halki länsirannan kallioille. Yksi polku kääntyy pohjoiseen Perämeren ensimmäisen pookin muistomerkille. Lähteet kertovat, että pooki pystytettiin vuonna 1668. Kyseessä oli noin 10-12 metriä korkea vippipooki, joka oli miehitettynä vuodesta 1681. Lähteet kertovat myös majakanvartija Jakob Rautiosta, joka eli saarella vuosien 1790-1808 välisenä aikana kunnes venäläiset tappoivat hänet ja polttivat pookin.

Kuva: Timo Hissa
Kuva: Lise-Lotte Molander
Kuva: ÖFPL/Göran Strömfors
Moikipää
Kalliot länsirannan varrella
Satamassa on reilunkokoinen venevaja
     
 
Kuva: ÖFPL/Göran Strömfors
Kuva: ÖFPL/Göran Strömfors
 
Tämä vippipookin rekonstruktio on 10 metriä korkea ja se pystytettiin vuonna 2001
Luontopolun opasteet kertovat luodon eläimistä ja luonnosta
 

Miten sinne pääsee?

Bredskärin satamasta on noin 7 km Moikipään saarelle. Saarelle pääsee helposti veneellä väylää pitkin ja sen satama on hyvä.

Venesatamat

Vierassatamia löytyy Bergön saarelta, lauttalaiturista koilliseen, Bredskärin pohjois- ja eteläpuolella sekä Strandmöllestä Moikipäässä.

Vinkkejä

Useat yrittäjät järjestävät retkiä Moikipäähän, katso sivut Venekyyti ja Luonto-oppaat .

Palvelut

Luontoasema voi varata Metsähallituksen kautta, Terranova puh 0205 64 5281.

Linkkejä

Korsnäsin kunta www.korsnas.fi
Moikipään luontoasema http://www.luontoon.fi/page.asp?Section=2318&Item=3434


Tekstit: Anders Enetjärn, Lise-Lotte Molander.
Käännös: Heidi Nyblom.
Layout & kuvitus: Päivi Anttila.
Www-tuotanto: Fredrik Smeds, Freddi Com Oy Ab.
Ylläpito ja päivitykset: [email protected].