Miten sinne pääsee? Kuvia Kuvaus

Jos haluat päästä nopeasti ja helposti kohteeseen, jossa on metsiä, merenrantoja, kylpylöitä ja vaellusreittejä, Strömbäck-Kont on juuri oikea paikka sinulle. Tämä luonnonsuojelualue on yksi Uumajanseudun suosituimmista mereisistä retkeilykohteista.

 

Strömbäck-Kont

Strömbäck-Kontin luonnonsuojelualue sijaitsee noin 20 km Uumajasta etelään Västerfjärdenin suulla. Kontin kalliot ovat jo pitkään olleet suosittu retkeilykohde uumajalaisten keskuudessa, ja siksi Uumajan kunta osti suuren maa-alueen ja perusti Strömbäck-Kontin luonnonsuojelualueen vuonna 1978.

Tänä päivänä Strömbäck-Kont on yksi Västerbottenin etelärannikon helpoiten saavutettavista luontokohteista. Täällä on useampi vaellusreitti ja levähdyspaikka, joiden ansiosta rannikkoluonnon kokeminen on vierailijoille helppoa. Muutama reitti alueen eteläosassa on lisäksi mukautettuja pyörätuoleille. Sinä, joka vierailet Strömbäck-Kontilla haluat kenties tehdä kuten useimmat muut vierailijat, eli pysäköidä auton tien päässä ja ottaa eväskorin mukaan Kontin kallioille. Kallion luona on pieni lahti sekä grillipaikka. Uumajan kunta ylläpitää täällä (kuten muuallakin luonnonsuojelualueella) hyvää palvelutasoa. Alueelta löytyy mm. polttopuita ja WC:itä. Erilainen vaihtoehto tutustua saareen on vaeltaa koko matka kansanopistolta Strömbäcks Folkhögskolanista Kontiin. Tämä vaellusreitti on vajaat 3 km pitkä.

Strömbäck-Kontia ympäröivällä seudun historia on lähes 3000 vuotta vanha. Täällä on jälkiä niin esihistoriallisesta kuin nuoremmistakin kulttuureista. Sörbölen lähellä on mahtavia pronssikautisia hautaröykkiöitä. Strömbäckin kylään, joka sijaitsee luonnonsuojelualueen pohjoispäässä, perustettiin Norrlannin ensimmäinen lasiruukki 1700-luvun puolivälissä. Ruukki oli toiminnassa aina vuoteen 1882 asti. Ruukin rakennuksia on nyt kunnostettu ja ne kuuluvat kansanopisto Strömbäcks folkhögskolanille. Luonnonsuojelualueella sijaitsevalla Våtönillä on vanhoja Strömbäckin kartanon siitosoriaseman perustamia laidunmaita. Yhä tänä päivänä vaeltaja saattaa Våtönillä kohdata laitumella olevia eläimiä 1800-luvun lopussa tukinuitto antoi seudulle leimansa. Tukit kerättiin Hatten järveen ja kuljetettiin Simphamnista sahalaitoksiin.

Strömbäck-Kontin alueella on muutamia geologisesti mielenkiintoisia paikkoja. Hattholmenin niemellä Hattenin järvellä tavataan muutama Västerbottendissa muuten harvinaista kivilajia, mm. gabroa ja anortosiittia sekä runsaasti maasälpää sisältävä labradoriittia. Se voi valoisan juonen lailla lävistää helposti murenevan tumman gabron. Våtöbergetin vuoren itäreunalla on kauniisti hioutunut luola, jota on kuitenkin vaikea löytää. Kaksi pitkulaista drumliinia, Granskär ja Vidögern, nousevat korkealle Västerfjärdenin pohjoisosissa.

Strömbäck-Kont kuuluu Västerbottenin rannikon vaihtelevimpiin ja runsaslajisimpiin luontoalueisiin. Täältä löytyy vesistöjä makean veden altaista murtovesialtaisiin ja lähes kaikki Västerbottenin rannikolla tavattavat merenrantalajit ja makean veden lajit. Hattenin järvessä on erikoinen kasvilajisto ja täältä kasvaa harvinaisia lajeja, kuten tylppälehtivitaa (Potamogeton obtusifolius), katkeratatarta (Polygonum hydropiper) ja lietetatarta (Polygonum foliosum). Flakaskärin eteläpuolella on paikka, jossa kasvaa heinäratamoa (Plantago lanceolata).

Vaikka Strömbäck-Kont on luonnonsuojelualue, on alueella runsaasti nuoria metsiä, sillä ainakin 100 hehtaaria vanhaa kuusimetsää kaadettiin ennen kuin luonnonsuojelualue perustettiin. Näille nuorille metsille on laadittu hoitosuunnitelma, jonka pohjalta pyritään palauttamaan luonnonmetsän arvoja. Arvokkaimmat vanhat luonnonmetsät sijaitsevat Vidögernillä, jossa kasvaa erittäin vanhaa kuusimetsää, sekä Flakaskärin eteläosissa, jossa hienoilla kalliomailla sekä yhdellä saranevalla kasvaa vanhaa mäntymetsää.

Kuva: Henrik Sporrong
Kuva: Rabbe Sjöberg
Kuva: Strömbäcks Folkhögskola
Pystykeiholehti (Sagittaria sagittifolia) ja järvikorte (Equisetum fluviatile) kasvavat matalissa merenlahdissa
Kont alkutalvella
Strömbäck-Kontin luonnonsuojelualueen palvelurakenteet on osittain mukautettu vammaisten tarpeisiin
     
 
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Alkutalvi

Miten sinne pääsee?

Seuraa E4-tietä Uumajasta ja käänny Norrmjölelle päin. Luonnonsuojelualue sijaitsee maantien länsipuolella Stöcken, Strömin ja Strömbäckin kylien jälkeen. Luonnonsuojelualueelle on kaksi tuloväylää, toinen heti Strömbäckin eteläpuolella, joka johtaa alueen pohjoisosiin ja toinen 2 km etelään Sörbölen kylän kohdalla, joka johtaa alueen eteläosiin. Mikäli haluat vierailla Kontin kallioilla, kannattaa sinun käyttää eteläsiempää tuloväylää.

Venesatamat

Simphamnin luona on hieno pienvenesatama, joka on varsin syvä. Uumajan moottoriveneseuran kerhotalo sijaitsee Simphamnissa. Sataman vieressä on hieno hiekkaranta.

Palvelut

Lähimmät kaupat sijaitsevat Norrmjölessä (avoinna ainoastaan kesäaikaan) ja Stöckessä.

Vinkkejä

  • Luonnonsuojelualueella, Simphamnin venesatamassa, on hieno, pieni uimaranta.
  • Uumajan kaksi hienointa merikylpylää, Norrmjölen ja Bettnässandin sijaitsevat muutama kilometri länteen.
  • Norrmjölessä on golfkenttä, http://www.norrmjole-golf.se/
  • Tutustu kansanopiston Strömbäcks Folkhögskolanin hienoon ympäristöön. Kansanopisto sijaitsee historiallisessa ympäristössä vanhan lasiruukin luona, http://www.stromback.fhsk.se/

Linkkejä

www.umea.se


Tekstit: Anders Enetjärn, Lise-Lotte Molander.
Käännös: Heidi Nyblom.
Layout & kuvitus: Päivi Anttila.
Www-tuotanto: Fredrik Smeds, Freddi Com Oy Ab.
Ylläpito ja päivitykset: [email protected].