Miten sinne pääsee? Kuvia Kuvaus

Norrbyskär on paikka, joka varmasti jää vierailijan mieleen joko mielikuvina saaren kiehtovasta historiasta tai muistoina huimapäisistä elämyksistäsi seikkailuradoilla. Antoisan päivän päätteeksi voit syödä hienon illallisen majatalon ravintolassa. Norrbyskärillä on jotain tarjottavaa kaikille.

 

Norrbyskär

Norrbyskär on yksi Västerbottenin tärkeimmistä vierailukohteista. Juuri ennen vuosisadanvaihdetta rakennettiin uusi yhteisö muutamalle yksinäiselle saarelle Norrbyn edustalle. Siitä muodostui sen ajan ja Euroopan suurin sahalaitos. Norrbyskärin yhteisö rakennettiin aivan uusilla perusteilla; työläisten ja virkamiesten hyvinvointi oli erittäin tärkeää. Saarella oli hyvät palvelut, ja työläiseksi pääseminen Norrbyskäriin katsottiin olevan suuri kunnia. Jokaisessa talossa asui useampi perhe ja ne sijaitsivat Långgrundetin ja Stuguskärin suorien katujen varrella.

Maaliskuussa 1895 sahattiin Norrbyskärillä ensimmäinen tukki. 1920-luvulla Norrbyskär eli kukoistusaikaansa. Silloin saarella oli enimmillään 1 400 asukasta ja se kuohui elämää ja työtä. Hyvien ja huonojen vuosien vaihtelun vuoksi sahalaitoksen toiminta oli hyvin epävarmaa. Leikkaukset ja supistukset koettelivat sahaa ja vuonna 1952 sen toiminta jouduttiin lopettamaan. Sahalaitoksen aikakausi oli loppunut. Norrbyskär, joka muutama vuosikymmen sitten oli teollisuusyhteisö, on nykyisin idyllinen kesäsaari, jolla käy kymmeniätuhansia vierailijoita joka vuosi.

Itse sahalaitos sijaitsi Långgrundetin pohjoisniemellä, kun taas tärkein laivaussatama ja lautatarha sijoittuivat pitkin Långgrundetin pitkää länsirantaa. Toisia saaria käytettiin muihin tarkoituksiin. Stuguskärillä sijaitsi johtajan asunto sekä siihen kuuluva hieno puisto ja keilarata. Tannskärillä sijaitsivat höyläämö, iso lautatarha ja paikka, jossa puu poltettiin hiileksi. Kalmarnin pohjoispuolella louhittiin kiveä talonperustuksien rakentamista varten ja saaren eteläpuolella käsiteltiin sahanpuruja ja lastuja, joita tuotiin sahalaitoksesta köysirataa pitkin. Stengrundet ja Blågrundet olivat tilapäistyöntekijöiden omia saaria. Siellä asuivat sesonkityöläiset, jotka eivät muuttaneet yhdessä perheidensä kanssa. Sahalaitos oli toiminnassa 1950-luvulle asti. Sen jälkeen kaikki toiminta loppui. Uumajan kunta osti saaret Mo och Domsjö AB -osakeyhtiöltä vuonna 1997.

Tänä päivänä suuri saharakennus on poissa, kuten myös teollisuusaikakauden monet muut jäljet. Maankohoaminen on enemmän tai vähemmän yhdistänyt saaria, jotka aikoinaan muodostivat Norrbyskärin. Näkyvimmät merkit saarten historiasta ovat suorat kadut kauniiden asuintalojen välissä Stuguskärillä ja Långgrundetilla. Johtajan asunto toimii tänä päivänä majatalona nimeltään Norrbyskärs Värdshus. Norrbyskäristä on tullut kesäsaari täynnä toimintaa ja aktiviteetteja, jotka houkuttelevat vierailijoita läheltä ja kaukaa.

Mielenkiintoisen kulttuurihistorian lisäksi Norrbyskärillä on monia hienoja luonnonympäristöjä. Teollisuuden aikakaudella lähes kaikki maa käytettiin hyväksi. Siksi alkuperäisestä kasvillisuudesta ei ole jäljellä paljoakaan. On kuitenkin kovin kiehtovaa nähdä, kuinka nopeasti luonto ottaa takaisin kaiken sen, minkä se aikoinaan menetti.

Tannskärillä, jossa höyläämö aikoinaan sijaitsi, kasvaa tänä päivänä tiheä ja rehevä lepikko, jonka vihreän lehdistön keskeltä vieläkin saattaa löytää höyläämön lattiaklinkkereiden jäännöksiä. Tannskärin ympäri kulkee vaatimaton vaelluspolku. Polku alkaa kirkon luona Långgrundsgatanin päässä ja sen varrella, saaren eteläpuolen niemenkärjessä voit nähdä hienon, lehtomaisen pihlajametsikön.

Kalmarnin pohjoiskärjessä sijaitsevilla kallioilla louhittiin ennen vanhaan kiveä. Lähimpänä vesirajaa sijaitsevat kalliot ovat koskemattomia ja siten myös hieno uimapaikka. Stengrundet ja Blågrundet sijaitsevat Norrbyskärin saariryhmän itäosassa. Siellä on tänä päivänä NMKY:n toimintakeskus, jossa järjestetään mm. leirikouluja, melontaa ja purjehdusta sekä seikkailuratoja ja kiipeilyseinä. Saarten pohjoisimmassa osassa on pieni hiekkaranta kolarkojanin eli "miilumajan" luona. NMKY:n rakennuksien eteläpuolella on hienoja nummimaita sekä polku, joka vie alas eteläisimmälle niemenkärjelle Per-Ivarsgrundetille.

Suurin osa Norrbyskärin lehtimetsistä ovat jo niin vanhoja, että ne alkavat olla biologisesti arvokkaita. Uumajan kunnan arvokkaiden rannikkolehtimetsien inventoinnissa Norrbyskäriltä löydettiin jopa 40 hehtaaria korkeinta luontoarvoluokkaa olevaa rannikkolehtimetsää. Toinen mielenkiintoinen seikka Norrbyskärin saariryhmällä on saarten geologia. Jos vilkaiset karttaa, niin näet saarten ilmiselvän pohjois-eteläsuuntautuneisuuden. Mannerjäällä oli sama liikesuunta sen luodessa nämä pitkulaiset moreeniselänteet eli drumliinit. Sama ilmiö näkyy Skeppsvikin saaristossa. Samanlaisia moreeneja löytyy Norrbyskärin saarten pohjoisosien kallioiden takaa, esimerkiksi Tannskäriltä, Kalmarista ja Stuguskäriltä.

Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Peter Lilja/N
Kuva: Peter Lilja/N
Lintutieteilijöitä Tannskärin lepikössä
Norrbyskär on todellakin lasten saari
Stengrundetin kukkiva ranta varhaisena aamuna
     
Kuva: Peter Lilja/N
Kuva: Peter Lilja/N
Kuva: Peter Lilja/N
Lähde mukaan opastetulle hevosvaunuretkelle
Vanha johtajan asunto toimii nykyään Norrbyskärs Wärdshus -majatalona
Yksi Stuguskärin taloista

Miten sinne pääsee?

Mantereella sijaitsevasta Norrbyn kylästä on hyvät lauttayhteydet saarelle (10 min matka) kesäkaudella huhti-toukokuun vaihteesta syys-lokakuun vaihteeseen. Aikataulun löydät sivulta http://www.tabussen.nu/ tai http://www.norrbyskar.se/ (tästä löydät myös linja-autoaikataulun Uumajaan ja takaisin).

Venesatamat

  • 500 metriä majatalosta pohjoiseen on suojaisa lahti, jossa on 20 vierasvenepaikkaa vanhan lastilaiturin luona
  • Majatalon luona on isompi höyrylaivalaituri. Laituri kunnostettiin vuonna 2000 ja se pystyy nykyään vastaanottamaan syväkulkuisiakin veneitä
  • Mantereella sijaitsevassa Norrbyn kylässä on 7 vierassatamapaikkaa. Täältä on linja-autoyhteys Uumajaan

Palvelut

  • Hotell Norrbyskär sijaitsee Stuguskärillä. Siellä on täysi ylläpito ja ravintola. Lisätietoja löytyy sivulta http://www.norrbyskar.com/
  • Norrbyskärin museo sijaitsee Långgrundetilla. Siellä on kahvila ja lounasravintola
  • Stuguskärin lauttapaikalla on kioski, kahvila ja pieni elintarvikekauppa

Vinkkejä

  • NMKY:n (KFUM Norrbyskär) toiminta on lähinnä suunnattu lapsille ja nuorille, mutta yhdistys järjestää myös toimintaa kaiken ikäisille, mm. seikkailuratoja, ryhmähenkeä voimistavia aktiviteetteja, purjehdusta ja melontaa. NMKY:n kotisivut sisältävät paljon hyödyllistä tietoa, jos aikoo vierailla Norrbyskärillä, http://www.norrbyskar.se/
  • KFUM Norrbyskär tarjoaa ryhmille (enintään 11 henkilöä) venekuljetusta Snöanin saarelle ja muille saarille. Tee varaus NMKY:lle puh. (0930) 241 44 (15.5 - 30.9), (090) 185 710 (1.10 - 14.5) tai Internetissä http://www.norrbyskar.se/, [email protected]
  • Hotell Norrbyskär tarjoaa venekuljetusta ja järjestävät hyljesafareja Bondenin saarelle ja saaren ympärillä sijaitseville hyljekallioille kesäisin, puh. (0930) 241 41, tai Internetissä http://www.norrbyskar.com/

Linkkejä

KFUM Norrbyskär, http://www.norrbyskar.se/
Hotell Norrbyskär, http://www.norrbyskar.com/
Uumajan kunta, www.umea.se


Tekstit: Anders Enetjärn, Lise-Lotte Molander.
Käännös: Heidi Nyblom.
Layout & kuvitus: Päivi Anttila.
Www-tuotanto: Fredrik Smeds, Freddi Com Oy Ab.
Ylläpito ja päivitykset: [email protected].