Miten sinne pääsee? Kuvia Kuvaus

Snöanin saaristo muodostuu pienistä saarista. Saariston linnusto on runsas. Snöanin saaristo on yksi Merenkurkun helmistä ja tällä saariryhmällä on oma luonne ja tunnelma. Maankohoaminen ja laidunnus ovat luoneet erikoislaatuisen ympäristön, joka muodostuu tuulenriepottamista variksenmarjanummista, laajoista somerikoista sekä runsaskukkaisista rantaniityistä.

 

Snöanin saaristo

Snöanin saaristo muodostuu Järnäsin niemimaan ja Hörneforsin edustalla hitaasti merestä nousevista pienistä saarista ja kareista. Saariryhmän suurin ja korkein saari Snöan on myös saariston pääsaari. Snöan nousi merenpinnan yläpuolelle suuriin piirtein Kristuksen syntymän aikoihin ja se oli tuolloin yksinäinen kari kaukana merellä. Hylkeenpyytäjät ja kalastajat alkoivat käyttää saaren itäpuolta, nykyistä Österskatania, 500 vuotta myöhemmin. Österskatanin nummilla on mahdollista nähdä näiden esi-isien jälkiä, esimerkiksi hyvin rakennettujen rakennusten pohjia. Rakennusten pohjat ovat pyöreitä kivivalleja, joita ympäröivät yksinkertaiset asumukset. Kun Snöanin länsipuoli, Västerskatan, oli noussut merestä, saaren metsästäjät ja kalastajat perustivat suojaisan sataman saaren itä- ja länsipuolen välissä olevaan lahteen. Österskatanin ja Västerskatanin välisestä notkosta voit löytää vanhan sataman, joka sijaitsee pitkälle sisäsaareen ulottuvalla suolla. Satamassa on aittojen perustuksia ja laiturien tukia, sataman reunoilta löytyy lisäksi jatulintarha (labyrintti).

1500-luvulla satama sijaitsi Österskatanilla ja samoihin aikoihin tehtiin myös kaikki jatulintarhat ja kompassiruusut Snöanin somerikoille.

1800-luvulla rakennettiin Österskatanin eteläpuolelle pieni kappeli. Aina 1940-luvulle asti kalastajat pitivät vuohia ja lehmiä Snöanilla, minkä takia saari on yhä edelleen avoin ja nummivaltainen. Varsinkin vanhan kappelin ja rannan välinen kasvillisuus on selkeästi kulttuurivaikutteista. Nuori mäntymetsä on hitaasti mutta varmasti alkanut vallata itselleen pieniä alueita saarelta. Österskatanin ja Västerskatanin välisessä notkossa on jo yhtenäistä mäntymetsää. Nummilla kasvaa kuusiryhmiä nk. kuusiklooneja, jotka alkavat vähitellen liittyä toisiinsa ja muodostaa yhtenäisiä kuusimetsiä.

Snöanin rannoilla on sekä tyrnipensaikkoja että runsaskukkaisia rantaniittyjä. Suuren saariryhmän linnusto on hyvin runsaslajinen. Täällä tavataan mm. riskilä (Cepphus grylle), tukkakoskelo (Mergus serrator), isokoskelo (Mergus merganser), pilkkasiipi (Melanitta fusca), haahka (Somateria mollissima), lapasotka (Aythya matila), merikihu (Stercorarius parasiticus) ja karikukko (Arenaria interpres).

Koko saariryhmä on luonnonsuojelualuetta. Måkläppenin, Gråskärin ja Pilhällrevetin saarilla on lintujen suojelemiseksi määrätty maihinnousukielto 15.4.-15.8.

Snöan on luokiteltu valtakunnallisesti merkittäväksi kulttuuriympäristöksi.

Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Jatulintarha Snöanin saarella. Taustalla näkyy Bondenin saari
Snöanin saaren pieni kappeli somerikolla
Snöanin kappeli on harrastunnelmainen paikka
     
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Jörgen Wiklund/N
Kuva: Pekka Bader
Variksenmarjat (Empetrum nigra) ja kuusikloonit dominoivat Snöanin saarta
Osa vanhasta verkkojen kuivauspaikasta
Kukkiva rantaniitty Snöanin saarella

Miten sinne pääsee?

Snöanille pääsee joko omalla veneellä tai venekyydillä. Satama sijaitsee Järnhällanin luona saaren länsipuolella. Venekuljetuksen voi tilata joko KFUM Norrbyskäriltä (NMKY), puh. (090) 123 700 tai majatalo Norrbyskärs Värdshusista, puh. (0930) 240 49.

Venesatamat

Ainoastaan pienet veneet pääsevät Järnhällanin pieneen satamaan saaren länsipuolella, sillä satama on matala.

Palvelut

Lähimmät palvelut sijaitsevat Norrbyskärillä.

Linkkejä

Uumajan kunta www.umea.se

Vinkkejä

Snöanista vajaa 8 km ulkomerelle päin sijaitsee yksinäinen lintusaari nimeltään Bonden. Bondenin läheisyydessä sijaitsevat Sydvästbrotten ja Tuvan ovat puolestaan hienoja hyljeluotoja.


Tekstit: Anders Enetjärn, Lise-Lotte Molander.
Käännös: Heidi Nyblom.
Layout & kuvitus: Päivi Anttila.
Www-tuotanto: Fredrik Smeds, Freddi Com Oy Ab.
Ylläpito ja päivitykset: [email protected].